top of page

Rólunk

A Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet célja, hogy feldolgozza, bemutassa és megörökítse a rendszerváltás történetét, valamint összevesse a jelenkorban zajló politikai, társadalmi eseményekkel.

Az elmúlt 30 évben a rendszerváltás megítélése sokat változott, romlott a térségünkben. A demokratikus átalakulással járó konfliktusok és nehézségek miatt mind szélesebb körben kudarcként tekintenek térségünk közös történetének eme fontos eseményére. A rendszerváltás leértékelődésével párhuzamosan tér nyílik a szocializmus iránti nosztalgiának, ami pozitívabb színben tünteti fel a Kádár-korszakot. Sokak számára az sem tűnik egyértelműnek, hogy a rendszerváltás a XX. századi magyar és európai történelem egyik fontos eseménye volt.

 

Ez az átalakulás megteremtette az igényt egy olyan intézet iránt, amely segít a múlt torzításmentes megismerésében. Feldolgozza a korszak fontos emlékeit, dokumentumait, megóvja a feledéstől azokat a tetteket és személyes áldozatokat, amiket a korszak fontos személyei hoztak. Megakadályozza a Kádár-korszak felértékelődését és leválasztja az utána elkövetett hibákat a rendszerváltás felemelő korszakának az emlékeitől.

Céljaink

Az intézet célkitűzése, hogy összefüggéseiben vizsgálja a rendszerváltáskori történelem politikai, társadalmi eseményeit és hatásait. A kutatások eredményeit pedig minél szélesebb körben ismertesse. 

Az intézet küldetése, hogy felhívja a társadalom figyelmét a rendszerváltás értékeire.

Filozófiánk

Intézetünk elsődleges filozófiája, hogy a hagyományos európai liberális értékrendet szem előtt tartva, de a közép-európai országok hagyományait és történelmét is figyelembe véve alkosson véleményt és értelmezze a múltat és a jelent. 

Eredményeink

Tapasztalataink

Intézményünk jelenleg több olyan projektet és kutatást is csinál, amelynek eredményei még később lesznek elérhetőek. 

Intézetünk szakemberei több évtizedes múlttal rendelkeznek a magyar politikai életben, mint tanácsadók, elemzők vagy aktív politikusok. Ezért a politikának minden részletét jól érthetően és magas fokon tudják átadni ügyfeleinknek.

Csapatunk

Dr. Fodor Gábor

Alapító I Intézetvezető

Az intézetet 2019-ben hoztam létre, mert úgy gondoltam fontos a rendszerváltással és annak társadalmi, gazdasági, politikai hozadékaival foglalkozni. Célunk nem csupán a múlt kutatása, hanem egy versenyképes liberális elemző és tanácsadó intézet létrehozása.

fodor gábor.jpeg

Boruzs András

Stratégiai igazgató

Szekeres István

Stratégiai Tanácsadó

243888894_966871463859863_1076775421466987039_n.jpeg
IMG_4471.jpg

Dénes Kornél Máté

Kommunikációs koordinátor I Asszisztens projekt menedzser

bottom of page